'Kijk Mama!' Deel 1

Gepubliceerd op 1 juli 2020 om 19:43

Je kent het vast en zeker. Je kleed je kindje ’s ochtends aan. Wat is staat ze er vandaag weer ontzettend knap op.
Maar dan.. Hoe krijgt ze het toch voor elkaar. Iedere keer weer opnieuw. Binnen een half uur is mijn ‘ prinses’  veranderd in een onschuldig ‘ schoffie’  en die kleding, als dat er nog maar uit gaat.

 

 • Vlekken nooit uitspoelen met warm water
  Eerste reactie is kleding uit en uitspoelen met water, het liefst zo warm mogelijk om alles weer schoon te krijgen. Maar weet je dat dit eigenlijk helemaal niet goed is voor vlekken? Eerste stap is altijd met koud water goed uitspoelen. Daarna wassen in de machine op normaal temperatuur. Heet water zorgt er namelijk voor dat de vlek juist in de stof zal trekken.
 • Zon
  Wist je dat veel kleding ook schoner wordt wanneer je het in de zon laat drogen?
 • Zo snel mogelijk
  Zo snel mogelijk is en blijft een bestaande feit, die logische is maar niet altijd praktische is, zeker niet met kleine kinderen.

 

 • Gras
  Groene zeep of afwasmiddel, wrijf het in de vlek en laat het even in trekken, daarna mag het gewoon mee in de wasmachine. Mocht dit niet lukken probeer dan eens met alcohol te deppen op de vlek en smeer het in met wasmiddel voordat het de wasmachine in gaat. Gaat de vlek er dan nog niet uit? Probeer het dan met verdunde ammonia of pure alcohol en was het item nogmaals.
 • Groente
  Meestal is groente niet zo hardnekkig en kun je deze gewoon verwijderen met een doekje en wat koud water. Spinazie- en tomatenvlekken kun je het beste met koud water spoelen en de vlek inwrijven met eventueel een rauwe aardappel en het mag daarna mee in het wasprogramma. Wortel kan echter wel flink intrekken, spoel dit zo snel mogelijk uit en was het met een voorbehandeling.
 • Fruit
  Weer eerst even spoelen met koud water en een druppel citroensap tijdens het wassen. Oude fruitvlekken kun je laten weken in karnemelk met een scheutje citroensap en ook daarna mag het mee in het standaard wasprogramma.
 • Bloed
  Weer eerst met koud water uitspoelen. Doe er daarna nog een beetje zout water bij en laat het even weken. Daarna wassen in de wasmachine. Eventueel nog voorbehandelen met inweek middel. Zelfs oud bloed is er nog uit te krijgen. Door het eerst in koud water te laten weken, daarna in een zout bad weken en voorbehandelen met verdunde ammonia om vervolgens te wassen in de machine op hoogste temperatuur wat het wasetiket aangeeft.

Al zouden we het ontzettend graag willen, helaas zijn dit ‘ bij lange na’ nog niet alle vlekken. Wil je graag nog meer wastips? Lees dan volgende week ons vervolg van deze huis-tuin-en-keuken wastips. Wij kunnen samen iedere vlek aan! Zodat ’s ochtends onze kinderen er weer uit zien ‘ om door een ringetje te halen’.

 

Althans voor even dan…

 

Liefs Laura


«   »